Ücretli öğretmenlerimiz ne istiyor? 2022
Ücretli öğretmenlerimiz 9 ay kullan at modeli bir öğretmenlik istemiyorlar
Ücretli Öğretmenlerimiz yıllarca devletimize hizmet etmenin onurunu yaşadıklarını tarafıma ilettiler. Bunca mağduriyete rağmen hizmet etmekten bir an vazgeçmediklerini. Türk Gençliğini yetiştirmeye ve onlara ışık olmak için Mesleklerine âşık öğretmenler olarak hangi şartlarda olursa olsun çalıştıklarını tarafıma ilettiler. Devletimiz Ücretli öğretmenlerimizi 5000 ücretli atamasında ödüllendirmek istedi fakat bu atama ödülden çok mağdurlar doğurdu.
Yıllarını ücretli öğretmen olarak geçirmiş belli bir yaşa gelmiş eğitimciler ile yaptığım toplantıda, hem çalışma şartlarının düzenlenmesini hem de yapılan yanlış atama sonucu oluşan bütün mağduriyetlerin yeni bir atama ile geneli kapsayacak şekilde giderilmesini istediklerini ilettiler. Atama 2018 Yılında dönemin MEB bakanı İsmet Yılmaz tarafında yapılmıştı. Ayrıca her yıl öğretmen atamalarından belli bir yüzdenin emek vermiş ücretli öğretmenlere ayrılmasını Ülkenin geleceklerini yetiştiren öğretmenlerimiz adına istiyoruz.
Devletimiz eğitim sistemini 90 bin ücretli öğretmen ile dolduruyor fakat uzun yıllar ücretli öğretmenlik yapmak gönül işidir. Gönlünü bu ise vermiş her bir arkadaşımızın bütün meslek gruplarında olduğu gibi ödüllendirilmesini istiyoruz. Devletimizin Ücretli Öğretmenlerimizin mağduriyetlerini gidermesini istiyoruz. Bu konuda Sayın Milli Eğitim Bakanımızı göreve davet ediyoruz. Bu durumunda yakın takipçisi olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî okullarda yıllarca özlük hiçbir hakkı olmadan çalışan eğitim fakültesi mezunu yada formasyon sahibi ücretli öğretmen bulunmaktadır.
652 Sayılı KHK’nin geçici 15. maddesine istinaden 27.03.2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve en az beş yıl ek ders karşılığı çalışan ücretli öğretmenlerden 5.000 öğretmen alımına karar verilmiştir.
Söz konusu maddeye binaen belirlenen şartlar çerçevesinde 5.000 Ücretli öğretmen alımı yapılmıştır. Ancak 1:SSK primlerinin her ilde farklı yatması ve 2: Kanun'da 50 baraj puanı belirtilmesine karşın yönetmelikle getirilen 60 baraj puanı benzeri sebeplerden kaynaklı olarak hayati öneme sahip bir konuda büyük hatalar yapılmış, Kanun'da belirtilen söz konusu madde amacından uzaklaşmıştır. Böylelikle uzun yıllar hizmet etmiş öğretmenlerimiz mağdur edilmiştir. Mevzuyu ilgili yerlere defalarca hem yazılı hem sözlü olarak dile getirmemize karşın hiçbir işlem yapılmamıştır.
Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda MEB ’nın ücretli öğretmen olarak görevlendirdiği eğitim fakültesi mezunu ve formasyon sahibi Ücretli öğretmenlerin tecrübeleri de göz önünde bulundurularak belirli bir yıl görev yapmış olma şartı ile Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde kadroya alınmalarını talep ediyoruz. Bu öğretmenlerimiz Asgari ücretin altında maaş alıyor ve yarım sigorta ile çalışıyor.
Anayasanın eşitlik ilkesine ve hukuksal boyutuna bakıldığında eşit işe eşit ücret ilkesine ters düşen bir uygulama ile devlet kendi eliyle yarım sigorta ve asgari ücretin altında yetişmiş öğretmen çalıştırıyor.
Bu adaletsizliğin bir an önce önlenmesine ve eğitim fakültesi mezunu ve formasyon sahibi olan 540 prim gününü doldurmuş ücretli öğretmenlerin kadroya alınması gerekmektedir. 2018 yılında dönemin Milli Eğitim bakanı İsmet Yılmaz 5 Bin ücretli öğretmeni kadroya almıştır. O dönemde kadroya alınan ücretli öğretmenlerle bu dönemde kadro almak isteyen ücretli öğretmenlerin arasında hiçbir fark yoktur. Devlette devamlılık esastır. Atamanın daha önce bir örneği mevcut olduğu için yapılabilmesi de olasıdır.
Yukarıda belirtilen durumun göz önüne alınarak ilgili araştırmanın ve soruşturmanın yapılması ve en az beş eğitim-öğretim yılı hizmet etmiş ücretli öğretmenlerimizin aynı hatalara mahal verilmeyecek şekilde yeni bir telafi atamasıyla mağduriyetlerinin giderilmesi için yasa teklifi çıkartılmasının takipçisi olacağız. İfadelerine yer verdi