HER 3 ÇOCUKTAN 1 TANESİ YOKSULLUK ÇEKİYOR

9f03f192-018c-49a9-b51a-aacfb43ad4f4

TÜRK-İŞ Araştırmasının Eylül 2022 sonuçlarına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı)  7.245,18 TL olarak belirlendi. Asgari ücretin 1.745 TL üzerinde çıkan araştırma sonucu , tek maaşla geçinen 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının altında yaşadığını gözler önüne seriyor. Geçtiğimiz yıl Eylül ayında, bu tutar 3.149,89 TL olarak belirlenmişti.  

Dört kişilik bir ailenin gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 23.599,93 TL’ye yükseldi. 

Bu durum karşısında en çok etkilenen grup çocuklar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2021 verilerine göre, Türkiye’de yaşayan her 2-3 çocuktan biri yoksulluk çekiyor. Çocuklarda yetersiz beslenmeye bağlı olarak, düşük kilo ve kansızlık oranı hızla yükseliyor. Bu durum eğitime de yansıyor ve çocukların büyük bir bölümü öğrenme zorluğu çekiyor.

 

Ayrıca, Türkiye İstatistik Kurumu’nun resmi sosyal medya hesabından paylaştığı fiyatı en çok artan maddeler listesinde, eğitim, doğalgaz, elektrik ve bazı gıda ürünlerindeki yüksek oranlı artışlar asgari ücretlinin geçimini daha zorlaştıracak. 

Asgari ücretin yetersizliğini aleni bir şekilde ortaya koyan bu araştırma sonuçları sonrasında bakanlıktan açıklama geldi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin “ Asgari ücrete en kapsamlı müdahaleyi yapacağız” dedi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir