AB PARTİ GENEL BAŞKANI UZUN “BU SADECE KADIN HAKLARINA DEĞİL İNSAN HAKLARINA DA AYKIRI”

 

İran’da, haftalardır süren olaylar, dünyanın hiç kapanmayan yarasını tekrar kanattı. Kadın, ve hatta insan hakları…

MASHA AMINI

Başörtü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle İran ahlak polisleri tarafından gözaltına alınan Masha Amani, gözaltındayken dövülmüş ve 2 gün boyunca hastanede verdiği hayat savaşını kaybetmişti.

İran'da Masha Amini'nin ölümünün ardından başlayan protestolar 5 haftadır sürüyor. Eylemciler ülkenin dört bir yanında "idam cezası" riskine rağmen protestolarını sürdürüyor. İnsan hakları örgütlerine göre 17 Eylül'den bu yana 244 protestocu hayatını kaybetti. 

Tahran yönetimi ülkenin dört bir yanına yayılan protestoları bastırmak için idam cezası kararı aldı. İdam cezası kararına rağmen üniversite öğrencileri okul bahçesinde eylem yaparak hükümet değişikliği istediler. Daha sonrasında, bölgedeki tüm okul ve üniversiteler "grip salgını" nedeniyle kapatıldı.

Yarı resmi haber ajansı Isna, Masha Amini'nin ölümünün 40. gününde, 10 bin kadar kişinin mezarlığa yürüdüğünü ve şehrin eteklerinde çatışma çıktığını aktardı.

Protestocular mezarlık yolunda toplanarak Amini'nin ölümünden bu yana hükümet karşıtı gösterilerin sembolü haline gelen "Kadın, yaşam, özgürlük" ve "Diktatöre ölüm" gibi sloganlar attı. 

Protestolarda, çok sayıda kişi gözaltına alındı. Topladığı tweetlerle  “Beraye” adlı şarkıyı yaparak destek olan Şervin Hacıpur da gözaltına alınanlar içindeydi.

 

DÜNYADAN İRAN’A TEPKİ

Dünyanın dört bir yanından, protestolara destek yağıyor.  Birçok ülkenin vatandaşları, bu duruma sessiz kalmadı. İnsanlar, meydanlarda toplanıp, sosyal medya aracılığıyla mesajlar yayınlayıp ve hatta saçlarını kesip, İran halkına ve bu baskıcı tutuma bir tepki veriyor.

Türkiye’den de birçok kişi bu yaşananlara tepki verdi. Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun yaptığı açıklamada “Kadına şiddetin her türlüsünü kınıyorum. Ancak bu sadece kadına şiddet olarak değerlendirilebilecek bir durum değildir, aynı zamanda insan haklarına da aykırıdır. Yaşadığımız yüzyılda, artık dünyadaki her bir bireyin eşit hak ve özgürlüklere kavuşması gerekir. Ancak görüyoruz ki dünyanın bir noktasında insanlar su bulamazken, başka bir noktasında kadınlar saçının ucu açık olduğu için öldürülüyor. Bölgede uygulanan kurallar, bir kadının ölümüne sebep oluyorsa, bu durumda hem idari açıdan hem de dini olarak bir problem var demektir. Dinimizce, bir canlıya zarar vermek çok büyük günahtır. Bunu hiç bir zaman unutmamalıyız.” ifadelerinde bulundu.

Sözlerine devam eden Uzun “Ayrıca şunu unutmayalım ki, devlet, halkı koruyup kollayan, belli imkanlara ulaşmasını sağlayan, yol gösteren olmalıdır. Eskilerin Devlet Baba tabiri buradan gelir ve kati suretle zulmeden baba olamaz. Halk, kendi toprağında, kendi bayrağı altında, mutlu, huzurlu ve güvende hissetmek ister; tıpkı evimizde kendimizi güvende hissetmemiz gibi. Ama bunları sağlamayan bir devlet, kaosun esiri olacaktır. Bir insan, dış görünüşü, kıyafeti, saçı başı, dili, dini, ırkı ve en önemlisi cinsiyeti ile yargılanamaz. Kadını veya erkeği, bu dünyadan tamamen çıkardığımızı düşünelim, sizce yaşanabilir bir yer olur muydu? Tabi ki hayır. O zaman, insanın insana bu eziyeti neden?  Maalesef, hala her yerde, bu tarz ayrımcılıklarla karşılaşıyoruz. Dünyanın, İran’da yaşanan bu duruma sessiz kalmayıp, birçok ülkede destek protestolarının yapılması, insanı duyguların kişileri birbirine bağladığının bir göstergesidir. Üzülerek söylüyorum ki, bazı yayın kuruluşlarındaki haberlere göre, son haftalarda yapılan protestolarda 200’ün üstünde insan ölmüş ve bunların bir bölümünün çocuk olması kabul edilebilir bir durum değil. İran’da, insanlar,  sahip olmak istedikleri hakları savunurken, yaptıkları protestolarda öldürülüyorlar. Ülke içindeki taşkın hareketleri onaylamamakla birlikte, yönetimin bu duruma kulaklarını kapamaması gerektiğini düşünüyorum. İktidar, halkın sesini duymamaya devam ederse, bu protestolar artarak devam edecektir. İnsanoğlu, haklı olarak, artık baskıya boyun eğmek istemiyor. Daha fazla insan ölmeden, artık bu duruma bir dur denilmesi gerekiyor.” dedi.

BERAYE VE TÜRKÇESİ

For the sake of dancing in the alleys

Because of the fear you feel while kissing

For my sister – your sister – our sisters

To change the minds that have rotted away

Because of shame, because of being broke

Because of longing for a normal life

For the garbage-picking kid and his dreams

Because of this command economy

Because of this polluted air

For Valiasr Street and its worn-out trees

For Pirouz and his probable extinction

For innocent, forbidden dogs

Because of tears that never stop

For the image of a return to this moment

For the sake of a laughing face

For schoolkids, for the future

Because of this mandatory paradise

For imprisoned intellectuals

For Afghan children

Because of all of these becauses, no two the same

Because of all these empty slogans

Because of collapsing homes built on the cheap

For a feeling of peace

For the sun after long nights

Because of meds for depression and insomnia

For men, homeland, prosperity

For the girl that wished she was a boy

For women, life, freedom

For freedom

For freedom

Sokaklarda dans etmek uğruna

Öpüşürken hissettiğin korku yüzünden

Kız kardeşim için – senin kız kardeşin – kızkardeşlerimiz için

Çürümüş zihinleri değiştirmek için

Utanç yüzünden, kırıldığım için

Normal bir yaşam özlemi nedeniyle

Çöp toplayan çocuk ve hayalleri için

Bu komuta ekonomisi nedeniyle

Bu kirli hava yüzünden

Valiasr Caddesi ve yıpranmış ağaçları için

Pirouz ve olası neslinin tükenmesi için

Masum, yasak köpekler için

Hiç durmayan gözyaşları yüzünden

Bu ana dönüş görüntüsü için

Bir gülen yüz uğruna

Okul çocukları için, gelecek için

Bu zorunlu cennet yüzünden

Tutuklu entelektüeller için

Afgan çocuklar için

Bütün bu sebeplerden dolayı, ikisi aynı değil

Bütün bu boş sloganlar yüzünden

Ucuza inşa edilen çöken evler yüzünden

Huzur hissi için

Uzun gecelerden sonra güneş için

Depresyon ve uykusuzluk ilaçları yüzünden

Erkekler, vatan, refah için

Erkek olmasını dileyen kız için

Kadınlar, yaşam, özgürlük için

Özgürlük için

Özgürlük için

Bir yanıt yazın