AB PARTİ GENEL BAŞKANI UZUN “KABİNEDEN MADEN MESLEK LİSESİ ÇIKTI”

Kabine toplantısı sonrasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamada “Bartın'daki benzeri kazaların önüne geçmek için atacağımız adımlar arasında bölgede, madenciliğe özel bir meslek lisesi açma projesi de bulunuyor. Yaşanan kaza ile ilgili iş güvenliğinden teknik eksiklere kadar her konu inceleniyor, araştırılıyor. Ortaya çıkacak sonuçlara göre gerekenin yapılacağından kimsenin şüphesi olmasın. Amasra'dan alınan dersler ışığında ülkemizdeki tüm madenlerin durumları baştan sona gözden geçirilmektedir." dedi.

Bartın maden patlaması sonrasında, denetim konusundaki soru işaretleri ve madencilerin gaz kaçağı olduğu konusundaki uyarılarının günlerce dikkate alınmamış olması en dikkat çekici konulardı. Kontrol ve denetim konusunda, bazı hatalar olduğu gözle görünür bir gerçek ancak bular eğitim eksikliği mi yoksa göz göre göre bir ihmal sonucunda mı oldu, işte bu tam bir soru işareti. Türkiye'nin birçok bölgesinde yer alan kömür ve diğer maden ocaklarında yaşanan, pek çoğu grizu patlaması, göçük ve yangından kaynaklı olmak üzere iş kazalarının, artık önüne geçilmesi gerekiyor.

Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun, kabine toplantısı sonrası, Erdoğan’ın açıklamasına cevaben şunları söyledi: “Denetim ve güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğunu düşündüğümüzü, yaşanan üzücü olay sonrası da belirtmiştik. Maalesef çok üzücüdür ki, kabine toplantısından sadece, madenciliğe özel bir meslek lisesi projesi çıktı. Biz, Adalet Birlik Partisi olarak, daha sert yaptırımlar bekliyorduk açıkçası. Maden işletmelerinin daha sıkı denetimlerle kontrol edilmesi, raporların en ince ayrıntıya kadar değerlendirerek hazırlanması ve cezai yaptırımların kati şekilde uygulanması, işletmelerin sıfır tolerans olacak şekilde kuralları uygulamasını sağlayıcı çözüm yollarının açıklanmasıydı beklentimiz. Ancak, kabine toplantısından sadece meslek lisesi açıklamasının gelmiş olması çok şaşırtıcı. Madenciler, günler öncesinden gaz kaçağı konusunda uyarıda bulunmuşlar ama kimse bu durumu önemseyip bir önlem almamış. Bir maden işletmesinde, en çok önemsenmesi gereken konu duymazlıktan geliniyorsa, bu durumda yaptırım yetersizliği var demektir. Yani böyle bir rehavet kabul edilemez ve bunun tekrar yaşanmasını önleyici sert yaptırımların olacağına dair bir açıklama beklerken, maden meslek lisesi açılacak olması, bu üzücü olayların yaşanmasını engelleyici bir çözümmüş gibi gelmedi."

Türkiye'de, 1941 yılından bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

*1983 Armutçuk grizu faciası, 103 işçi yaşamını yitirmiştir.

*1990 Amasya grizu faciası, 3 işçi yanarak 65 işçi ise göçük altında kalarak ölmüştür.

*1992 Kozlu grizu faciası, 263 madenci yaşamını yitirmiştir.

*1995 Yozgat’ın Sorgun ilçesinde, grizu patlaması, 38 kişi göçük altına kalarak can vermiştir.

*2003, Karaman'ın Ermenek ilçesinde, grizu patlaması, 10 işçi yaşamını yitirmiştir.

*2004, Kastamonu'nun Küre ilçesinde, 19 çalışan ölmüştür.

*2009, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde, grizu patlaması, 19 işçi yaşamını yitirmiştir.

*2010, Balıkesir Odaköy maden kazası, grizu patlaması,17 kişi ölmüştür.

*2010, Zonguldak Karadon maden kazası, grizu patlaması, 30 kişi hayatını kaybetmiştir.

*2010, Edirne Küçükdoğanca maden kazası, yangın ve göçük, 3 kişi ölmüştür.

*2013, Zonguldak'ın Kozlu ilçesinde, metan gazı patlaması, 8 kişi ölmüştür.

*2013, Manisa'nın Soma ilçesi, demir ayakların düşmesi ve iki demirin arasında kalması sonucu 1 işçi yaşamını yitirdi.

*2014, Manisa'nın Soma ilçesi, yangın, 301 işçi hayatını kaybetti, en az 88 işçi de yaralandı. Facia, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçti.

*2014, Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesi, kömür kırma makinesinin başına çarpması sonucu 1 işçi öldü.

*2014, Şırnak'ın Kemerli Mahallesi, göçük,2’si kardeş 3 işçi öldü.

*2014, Şırnak'ın Dağkonak Mahallesi, göçük, 1 işçi öldü.

*2014, Karaman’ın Ermenek ilçesi, su baskını, 18 işçi mahsur kalarak öldü.

*2014, Bartın'ın Amasra ilçesi, göçük, mahsur kalan 2 Çinli işçi hayatını kaybetti, 1 Çinli işçi de yaralandı. Aynı gün Zonguldak'ın Gelik beldesinde ruhsatsız olarak işletilen kömür ocağında vagon çarpması sonucu 1 işçi yaşamını yitirdi.

*2014, Elazığ ilinin Alacakaya ilçesi, düşen kaya parçasının altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralandı.

*2014, Bingöl'ün Genç ilçesi, kamyonun altında kalan 1 işçi hayatını kaybetti.

*2015, Sivas'ın Gemerek ilçesi, göçük sonucu 1 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralandı.

*2015, Muğla'nın Fethiye ilçesi, kaya parçasının altında kalan 1 işçi öldü.

*2015, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesi, göçük 1 işçi hayatını kaybetti, 1 işçi de yaralandı.

*2015, Amasya'nın Suluova ilçesi, göçük, 1 işçi hayatını kaybetti, 2 işçi de yaralandı.

*2015, Muğla'nın Milas ilçesi, devrilen direğin altında kalan 1 işçi öldü.

*2015, Ankara'nın Nallıhan ilçesi, malzeme taşıyan vagonun çarpması sonucu 1 işçi öldü.

*2016, Şirvan maden kazası, 16 işçi ölmüştür.

*2019, Manisa'nın Soma ilçesi, meydana gelen kaza sonucunda 1 işçi hayatını kaybetti 1 işçi yaralandı.

*2019, Amasya'daki Yeniçeltek Maden İşletmesi'nde bir kaza sonucu göçük meydana geldi, enkazın altında kalan 3 işçi kurtarıldı.

*2021, Nesko Maden'in Şebinkarahisar Maden İşletmesi'ndeki atık havuzunun patlaması sonucu çevre felaketi meydana geldi. Can kaybı yaşanmadı.

*2022, 14 Ekim 2022'de Bartın'ın Amasra ilçesinde yer alan bir maden ocağında 41 işçinin ölmesiyle sonuçlanan patlama yaşandı. Kazanın grizu patlaması nedeniyle gerçekleştiği belirtildi[34] ve patlama nedeninin araştırıldığı açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir