DOLAR’DA DİKKAT ÇEKEN NELER OLUYOR

Dolar'da dikkat çeken konular hakkında Cumhurbaşkanı Adayı İrfan UZUN bir açıklama yayınladı, Yaptığı açıklama da şu ifadelere yer verdi.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Pazartesi günkü kabine toplantısı sonrası "Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz" diyerek açıkladığı yeni adımlar,  ve  Büyük finansörler, bu işin bir şekilde döneceğini bilir. Ama çarpılan kim oldu? Küçük yatırımcılar. Şimdi kara kara düşünüyorlar diyen Sayın Bakan Nebati, Bizde Bakana soruyoruz o zaman finansörler projeden haberdar mıydı. Bu nasıl bir açıklama anlamak istiyoruz. Gözlerine baktım Sayın nebati, Liyakatsizliği, iş bilmezliği, Hukuksuzluğu, Eğitimsizliği, talan görüyorum. Ama Ben senin gözüne değil; Yüzüne bakınca bir enkaz görüyorum.

Temel sahilde sevgilisi ile otururken kız demiş ki; hayatım gözlerime bakınca ne görüyorsun?

Temel bakmış bakmış ve

"Çapak göriyurum"demiş

Bizim ekonominin durumu da aynı böyle.

Şimdi finansal piyasalarda işlem iki boyutludur yani çarpılan küçük yatırımcıysa mutlaka bunun bir de çarpanı vardır.

İstanbul’a geldiğimden beri aracı kurumların içinde büyüdüm, dolayısıyla bu tip manipülasyonları İstanbul borsasında 98 yılından beri gözlemlemeye başladım ve  gördüm, bakın hikaye aynıdır bu bir manipülasyondur orada çok net bir insider trading suçu vardır. Sermaye piyasası kanununa göre suçtur zaten ve Sermaye piyasası kurulunun bugün ki uzmanlarının Müfettişlerinin bu işlemleri denetlemesi icap eder.

Eğer bugün denetlemezse 2023 De yapılacak seçimlerde Milletimiz bize bu yetkiyi verirse eğer. SPK’nın başındaki ve iktidarın başındaki isimler değiştikten sonra otomatik olarak denetlenecektir. Burada kriminal bir durum vardır. Yıllardır 98’den beri ben hisselerde izlerdim çok tane basit güvensiz hisselerde bir manipülatör vardır o manipülatör bir haber çıkartır yukarıya çeker fiyatı, ondan sonra küçük yatırımcı gider bunu alır bilgisizdir ve bir anda  bu haber tersine çevrilir. yukarda küçük yatırımcıya mal verilir,  ondan sonra bir panik yaratılır satış paniği ilk önce bir alım paniği vardır olumlu bir durum gösterilir.  daha sonra bu satış haline döner ve fiyatlar çakılmaya başlar.

Şimdi Dolar ve TL de bunun birazcık tersi bir mekanizma işledi. Değerli Kardeşlerim; Yukarı çıkarken böyle olumsuz haberler adeta izin verildiği fiyatın 18’e gitmesi izlendi Merkez Bankası çıktı 6 milyar 7,7 milyar $ sattı ama bunun tabii ki kurları tutmayacağı aşikardı, çünkü çözüm belliydi, Çözüm neydi, çözüm faizi arttırmamız lazım kısa vadede. Orta ve uzun vadede reformlar yaparak rezervi doldurmanız en güzel yol ama bunu yapamayacağınız ortada vaktimiz olmadığına göre o zaman faiz artırımı gerekiyordu.

Peki şu soruyu hükümete ve Sayın Nebatiye sormak isterim niye 18’e kadar beklediniz niye bunu Kur 8 TL’de iken yapmadınız niye 9 TL’de iken yapmadınız.

Sayın Hükümet edenler;

Bakın burada vatandaş bunu çok rahat okuyor. Hükümet adeta intikam aldı. Eğer sen benden vazgeçtiysen sen bana inanmıyorsan tüketici güven endeksi düşüyor, reel kesim güven endeksi düşüyor,

benden umudu kestiniz durun ben size öyle bir şey yapacağım ki 17’den 18’den alacaksınız hem de maaşınızla alacaksınız ve bu maaşın ben yarısını alacağım elinizden..

Değerli Kardeşlerim

bakın burada olan halkı zarar ettirmektir, çok büyük bir manipülasyondur ve gördüklerimi söylüyorum. Bu manipülasyonu ne yazık ki bu ülkenin yöneticilerinin yaptığına dair çok ciddi kuşkularımız var.

ikincisi burada en önemli noktalardan birisi de halkın şu an çok büyük bir mağduriyeti var. Dolayısıyla burada bir rövanş yapılmış bir yapı, intikam almış gibi işte Sayın Bakan açıklıyor küçük yatırımcı zarar etti diyor.

Peki şunu açıklayın bize şunu bilmek istiyoruz artık. 18TL üzerinden yaptığınız açıklamadan 12 saat önce ve 12 saat sonra 50.000 $ ve üzerindeki bütün işlemlerimizi açıklayın bu 50.000 $ üzerindeki işlemleri, Mesajlar, mailler, telefon kayıtları o telefon kayıtları incelenmesi sonucunda bakanlık yetkilileri, ya da AKP teşkilatları ile bir görüşme varmı yokmu bunlarıda kamu oyuna bildirin.

Bu durum açıkça dolaylı bir faiz artışıdır, Kur % 40 artmış, faiz % 14 ise aradaki 26 puan ödenecek. Ve bunun adı faiz olmayacak. Müthişsiniz

Tabi bunu yapacak yetkili varmı ülkemizde onuda bilmek lazım. Ama buradan sesleniyorum Bu ülkenin En genç Siyasi lideri olarak tekrardan iletiyorum. Tabii ki bunlar yapılmayacak ben de biliyorum.

Döviz kuru ile mevduat arasındaki fark devlet tarafından ödenecek ise faiz getirisi piyasa koşullarına göre yükseltilecek demektir. O zaman TCMB ne diye kendi faizini düşürüyor?

Bu para arzından aynı tutarda artış demektir ve çok ciddi enflasyonist etkisi olur. Sürdürülemez…

Şimdi buradan son kez sesleniyorum, ama dijital dünyanın bir özelliği vardır izler kaybolmaz ve bu izler 2023’te araştırıldığında Değerli kardeşlerim bağlantılar karşımıza çıkacak.

Burada Türk halkı zarar ettirilmiştir. Bu olayda ben bir iyi niyet görmüyorum. Millet adına merak ediyorum ve Hükümete soruyorum. Bu yaşananları  alalım önümüze koyalım şimdi,

Enflasyon Ocak ayının 3 ünde açıklanacak belli ki yukarı gidecek, ondan sonraki ayda yukarı gidecek ondan sonraki ayda yukarı gidecek, Yani üç ay içinde bunu düşürmenin imkanı yok. Şimdi enflasyon yukarı giderken kur sabitse Burada bu geliştirilen ürünlerden dolayı kim zarar edecek, Tabiki Milletimiz zarar edecek

Bugün tebliğ yayınlandı en yüksek faiz 17 denildi. Ama 3 ocakta Enflasyon 27 açıklandığında  27 eksi 17 aradaki fark kadar 10 puan kim zarar edecek Milletimiz zarar edecek.

Bakın kurun arttığını düşünelim sabit kaldığı varsayımında Milletimizin faizden zarar ettiği düşündük, Kurun arttığını düşünelim bu sefer kim zarar edecek Hazine zarar edecek. Çünkü aradaki kur farkını Hazine ödeyecek, Bunu nasıl yapacak hazine gidecek borç alacak yada Kanuni bir engel olduğu için halen bu konuyu meclise taşımadılar, ikinci plan olarak ne yapacaklar Merkez Bankası’na rica edecekler matbaada para basılacak.

Değerli Kardeşlerim O basılan Parada enflasyona sebebiyet verecek dolayısıyla burada ne yazıkki böyle büyük bir zafer olarak anlatıyor Hazine ve Maliye Bakanı  Sayın Nebati bey,  işte cumhurbaşkanın manifestosundan sonra kur düştü,  Sayın cumhurbaşkanının manifestosu eğer biz üretim modelini değiştirdik biz artık Amerika’dan, Çin’den, Almanya’dan yarı mamul ürünler ithal etmiyicez. Cumhurbaşkanlığımda Makam aracı olarak şahsen tanesi 35 milyondan Mercedes araçlar almıyacağım,  Bu alınan Mercedesleri uçakları satarak bir tasarruf paketi açıklıyorum. Ve bunu bütün kamuya yazacağım diyerek bir reform paketi açıklasaydı, Adalet Birlik Partisi olarak zaten şu an bu ekrandan ve diğer mecralardan kendisini canı gönülden desteklerdik.

Değerli Kardeşlerim,

Sayın cumhurbaşkanı Halktan bir şekilde doları alarak boşalttıkları yanlış ekonomi politikasıyla boşalttıkları  rezervleri, çok uyanık bir manipülatör edasıyla dolduracak bir politika geliştirdi.

Bizim Adalet Birlik Partisi olarak isyan ettiğimiz nokta bu. Yani hazineye Merkez Bankasına, Milletimize bir maliyet çıkarmadan siz bu kuru düşürebilirseydiniz sizi ayakta alkışlardık. Ama siz bunun tamamen tersini yaptınız. Asgari ücretli bir vatandaşımız gitti 100 $ aldı, Bunu alan Vatandaşımızın maaşının yarısı gitti ve siz diyorsunuz ki hadi getir odaları niye sizin savurganlık da bitirdiğiniz 128 milyar $’ı bir şekilde halkı dişinden tırnağından artırdığı dolarlarla doldurmaya çalışıyorsunuz. Ama benim gördüğüm sokakta konuştuğum vatandaşım yatırımcı şunu söylüyor burada biz iyi niyet görmüyoruz. Parti olarak bizde bu iyi niyeti görmüyoruz.

Eğer iyi niyet olsaydı TL, Dolar Bu kadar sert düşüşüne Merkez Bankası durdurdursaydı. 18 TL’den alan insanlar da bakalım 18’den adamda hadi artık ne yapalım bir zarar ettik 12 takma buçukta bunu verelim derdim ama Allah aşkına 18 TL alan bir insan götürüp 10 TL den 11 TL den Dolarını bozdurur mu bozdurmaz, Yüksek kurdan alan hepsi bekliyor ve hepsi beklemeye devam edecek.

2022 Ocak ayının 3’ünde Enflasyon rakamları geldiğinde 27 den 17 i  çıkartabilen her vatandaşımız bu sistemin çalışmayacağının farkına varacak. Farkına vardıklarında da kur yavaş yavaş yukarıya doğru ilerleyecek. Şuan hükümete sesleniyorum Sayın Erdoğan,

Yaptıklarınız çok yanlış, Bırakın bu dolara dövize  müdahale etmeyin. Bırakın kendi haline ne varsa görsün. yeni ve ihracata dönük şirketlerin projelerine Hibe vererek destek olun. Tarımı Destekleyin, Çünkü Türkiye’nin en büyük sıkıntısı döviz bulamamak Döviz elde edemiyor Türkiye, Dışarıya mal satmaya kalktığı zaman içerde mal kalmıyor, Fiyatlar iki katına çıkıyor. Dışarıya mal satmazsan ithalat yapamıyorsun. Buradan şu anlaşılıyor ki Bu işi Erdoğan biliyordu. Küçük esnafı çarpan hükümete vatandaş sandıkta cevabını verecektir.

Rabbim ülkemizi korusun, Rabbim Milletimizi korusun." İfadelerine yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir