Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile İsrail'e büyükelçi ataması yapıldı. Şakir Özkan Torunlar, Türkiye'nin 4 yıl aradan sonra Tel Aviv'e atadığı büyükelçi oldu.
NORMALLEŞME SÜRECİ
Ankara-Tel Aviv ilişkilerinin geçmişine bakıldığında, alçak koltuk krizinden Mavi Marmara'ya, ABD Büyükelçiliği'nin Kudüs'e taşınmasından Doğu Akdeniz'deki enerji gerilimine birçok kriz var.
Cumhurbaşkanı Herzog, mart ayında yaptığı ziyaretle, bu krizler dönemi sonrasında 2008'den bu yana Türkiye'yi ziyaret eden ilk İsrailli lider olmuştu.
2018’den bu yana maslahatgüzar düzeyinde yürütülen ilişkilerin büyükelçi seviyesine çıkartılmasıyla ilgili ilk açıklama, dönemin İsrail Dışişleri Bakanı, şimdiki Başbakan Yair Lapid’in 23 Haziran’da Ankara’ya ziyareti sırasında yapılmıştı.
ŞAKİR ÖZKAN TORUNLAR KİMDİR?
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nden 1982 yılında mezun olduktan sonra 1983 yılında Dışişleri Bakanlığı'na giren Torunlar, 2008-2010 yıllarında Bangladeş Büyükelçisi olup, 2010-2014 yılları arasında Kudüs Başkonsolosu olarak Filistin Büyükelçiliği görevinde bulundu. 2014 yılı itibarıyla Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler (Güney Asya) Genel Müdürü. 17 Ocak 2017 – Mayıs 2021 tarihleri arasında Hindistan Büyükelçisi oldu.
İSRAİL İLE ARAMIZDA NE OLMUŞTU?
2010 yılında yaşanan, Mavi Marmara olayından sonra iki ülke büyükelçilerini karşılıklı çekmişti. 2016'da ilişkileri normalleştirecek adımlar atılmış ve karşılıklı büyükelçiler atanmıştı. Ancak 2018'de Türkiye, İsrail'in ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto eden Filistinlilere ateş açarak 60 kişinin ölümüne yol açması nedeniyle büyükelçisini istişareler için geri çağırmış ve İsrail'den benzer bir adım atmasını istemişti. Büyükelçiler, bir daha Tel Aviv ve Ankara'ya geri dönmediği için, o tarihten bu yana iki ülkedeki en üst düzey yetkili de maslahatgüzarlar oldu.